Aktuality

Letní Camp Louňovice

Letní camp našeho klubu opět za námi, a že to byla opět super akce mezi skvělými lidmi, je spíše automatické, než aby to byla věc překvapivá. Celkem 60 účastníků se rozjelo do nového prostředí, a i když nikde není vše stoprocentní, vše se zvládlo, včetně menších ubytovacích prostor, či minimálního klidu pro relaxaci, protože dalších více než 200 ostatních ubytovaných bylo slyšet takřka neustále. Počasí jsme si však objednali na jedničku, celých 14 dní slunce a teplo. Pokud večer teplota spadla, nebo chvilku zapršelo, bylo to vždy mimo naše aktivity venku.

O tomto campu by se dalo psát hodiny, a tak se zaměřím jen na nejnutnější a atmosféru si bude možné vychutnat na DVD. Toto soustředění bylo zacíleno v první řadě na pochopení podstaty karate. Bylo určitým návodem jak trénovat techniky, kata i kumite prioritně jako bojové umění a uvést je do reality skutečného boje. Součástí byl i nácvik práce s nunchakou a eskrimou se zaměřením na nácvik koordinace a pochopitelně i pro sebeobranu. Pro vyšší STV byl mimo jiné cíl naučit se pár mistrovských kata navíc a pro nižší zvládnout co nejvíce kat základních. K tomu představení základních technik thai boxu a juda, základy kumite a nutnost systematického nácviku kihon ipon kumite. Večery pak byly vyplněny přednáškami a videi. Rozhodně měl úspěch film „Orel Edie“, archív o G.Funakoshim, představení kulturistiky, medailon judisty Krpálka, filmy „Nedotknutelní“ nebo „Malý velký bojovník“.

Soutěžní tréninky začaly jako vždy již 35 ročníkem kata. Kategorie byly čtyři. V kategorii 8.Kyu si velký pohár pro vítěze odnesla Veronika Rešová, menší pohár a stříbrnou medaili Jan Strhan a dvě třetí místa vybojovaly Tereza Sibřinová a Kristýna Čermáková. V kategorii 7-6.kyu se vítězem stal Jan Stránský, stříbrný Martin Horňáček a bronz si rozdělily Kateřina Slezáková a Emma Štěpánková. Pak již začalo jít do tuhého v kategorii 5-4.kyu. Tuto kategorii ovládla bez větších problémů Barbora Šťastná, stříbro patřilo ztracenému a znovu nalezenému Jonášovi Sanislovi a bronzovými medailemi si udělali radost pěknými výkony Petra Andršová a Zdeněk Šimon. V poslední kategorii „best of best“ tj. 3.Kyu a výše si pohár pro vítěze vybojoval Jakub Slanař, menší pohár Jáchym Hořák a o třetí místa se podělili Erika Hubková a Luboš Hrazdír.

Odpolední programy zpestřily, jako každoročně, běhy na 7 či 8km. Nechyběla ani soutěž kobudo, kdy si každý musel vymyslet katu s nunchakou nebo eskrimou a navíc jí musel ještě přesně zopakovat, což se ne vždy podařilo. Umístění pouze ve zkratce. 8.Kyu: 1.místo Verča Rešová, 2.Terezka Sibřinová, 3.Jakub Juránek a Kristýna Čermáková. 7-6.Kyu: 1.místo Martin Kulička, 2.Kačka Slezáková, 3.Jáchym Jetel a Adam Novák. 4-5.Kyu: 1.místo Vojta Andrš, 2.Filip Jáchym, 3.Barborka Šťastná a Jonáš Sanislo. 3+Kyu: 1.místo Jáchym Hořák, 2.Kuba Slanař, 3.Erika Hubková a Daniel Sládek.

Zápolení karatistické vystřídalo též tradiční maškarní rejdění, kdy téma bylo „Na století nezáleží“. Že bylo se na co dívat netřeba připomínat. Nakonec všichni byli fantastičtí, a i když pořadí určili všichni účastníci campu, těžko se dalo určit, kdo byl opravdu nejlepší. Nakonec 1.místo Váša – opočlověk, 2. Jindra s Anežkou – propíchnutá zebra, 3.Náčelník – mafián, ale vzhledem k blížícím se zkouškám a tím možnému taktizování, přenechal své umístění Jonášovi a jeho teroristovi.

Tradicí každého campu je i Hollywood, a že se toho týmy zhostily na jedničku, není třeba dodávat. Absolutním vítězem se stal tým č.4 pod vedením Luboše Janouška (Filip Jáchym, Daniel Sládek, Andrea Šimonová, Ondřej Čermák, David Kříž, Jan Božovský, Nikola Černá) a sice dokonalým dílkem „Upálení Jana Husa“. Ostatní umístění a neméně propracované scénky možno shlédnou na DVD.

Zkoušky tentokrát nedopadly úplně podle představ, vůle a cílevědomost mnohdy chybí a nahrazuje je touha po něčem, v tomto případě po vyšším STV, bez větší práce a námahy. Nakonec se ale ve většině případu dařilo. Na 7.Kyu úspěšně složili Veronika Rešová, Honzík Strhan, Kristýna Čermáková a Tereza Sibřinová. Na 6.Kyu Filip Kříž a Emma Štěpánková. 5.Kyu Benedikt Kis, Honza Stránský, Adam Novák a Kačka Slezáková. 4. Kyu zvládl Vojta Andrš, Petra Andršová, Pavla Šimonová a Barborka Šťastná. Na 3.kyu byli dobře připraveni Veronika Jůzová, Matyáš Kloubek, Jan Slezák a Filip Smutný. 2.Kyu zvládli bez problémů Lubomír Janoušek a Luboš Hrazdír. Na vyvrcholení zkoušek se výborně se připravila Nikola Jůzová a tím jí mohl být bez připomínek udělen mistrovský STV 1. Dan.

Poslední soutěž, a sice kumite, pokud nepočítáme šátkovanou, či prostříhej se k vítězství, byla velmi milým překvapením hlavně u těch malých a začínajících. Jejich bojovnost a neohroženost byla příkladná, a tak možná v budoucnu…. Skupina „D“- úplní začátečníci: 1.Emma Štěpánková, 2.Tereza Sibřinová, 3.Nikola Černá a Kristýna Čermáková. „C“: 1.Martin Horňáček, 2.Jan Stránský, 3.Michal Kaplan a Filip Kříž. „B“: 1.Barborka Šťastná, 2.Ondra Čermák, 3.Veronika Šťastná a Zdeněk Šimon. „A“: 1.Jakub Slanař, 2.Erika Hubková, 3.David Hanus a Luboš Hrazdír. Zde by to chtělo vyzvednout neohroženost Luboše, který ač mu bylo 13 let, bojoval v kategorii mužů. Super!

Vyhlášením nejlepšího týmu Jáchyma Hořáka (Erika Hubková, Vojta Andrš, Matyáš Kloubek, Barborka Šťastná, Daniel Hnyk, Verča Rešová, Martin Horňáček, Jakub Minář, Jan Strhan) a nejužitečnějších sportovců pro svůj tým a tím nejlepších na tomto campu Jáchyma Hořáka, Barborky Šťastné a Honzy Slezáka, skončila opět jedna super akce naší karatistické rodiny a nezbývá než se těšit na další.

Na závěr opravdu moc velké díky Hance i Kačce za nenahraditelnou pomoc při průběhu tohoto campu, a to zdaleka nejen v oblasti trenérské, ale i v oblasti řešení občasné nevolnosti účastníků, kteří ne vždy mají zažité základní estetické chování…. Velké díky generálnímu sponzorovi tohoto campu p. Markovi Šťastnému, dále za ceny do soutěží p. Kučerovi, p. Božovskému, p. Opltovi a dalším. Moc si toho vážíme!  Ještě jednou díky všem!

Dodatek: Soutěž poezie: 1. místo Luboš Janoušek, 2. místo Jan Slezák, 3. místo Petra Andršová:

 

[ezcol_1half]LOUŇOVICE
Petr Bezruč, Lubomír Janoušek

Sto roků v kiba-dači, mlčel jsem.
Sto roků dělal jsem tsuki.
Z technik karate mi v rameni bezmasém,
svaly v železo ztuhly.

Rampouchy potu visí mi z podpaží,
též z vlasů, vousů a obočí,
a přes křeče v lýtkách mi
do správného postoje noha sama zakročí.

Sto roků nunchaku držel jsem,
létala mi kolem uší,
jakoby chtěla vymlátit mi mou duši.

Ne, už nechci dál,
na mapě hledám nejbližší nádraží,
však hromový hlas zpátky mě otáčí:
„Kam čumíš ty flákači“ ?!!!

Z tréninku na trénink bezhlavě klopýtám,
řídký čaj s chlebem do sebe nasoukám,
ve vyšší STV už ani nedoufám …[/ezcol_1half][ezcol_1half_end]KRÁTKÁ KATA
Jan Slezák

Karel kulantně koulí katu.
Kluci kraví.

„Koukejte, kreténi!“, křičí Karel.
Kryštof kouká kamsi ke Kolínu.

„Kam koukáš, konej katu kluku!“, káže Karel.
Kryštof kolosálně kazí.

„Kristepane, kvůli komu?“, kvílí konsternovaný Karel.
Káže Kryštofovi kroužit kolečka.

„Krátké kokutsudači, křivé kibadači, kurňa kluku!“
„Kopej kakato, kazisvěte!“

„Kilo kliků!“, komanduje Karel krutě.
„Koncentraci, kokose!“

Koncentrovaný Kryštof krásně koulí.
Karel kývá – „Konečně kata!“[/ezcol_1half_end]

 

LEHKÝ ODPOLEDNÍ VÝKLUS
Petra Andršová

Lesem kvapně klopýtám
Karla, na cestu se marně ptám
a tak v mlází uléhám

 Slyším: „večeře vám netřeba“
karatistů jste dřeva
v boji na vše karaťák je připraven
přes vosy i bodláky, nikdy nejde do kolen
běží syslů zbavený
niky není znavený.

Ráno když se probudím
zaspala jsem, z okna zřím
Vidím, jak dva pozdě běží
vymluví se z toho stěží
neprojde to, dobře vím
shihan, poradí si s tím.

Hřiště stokrát oběhnou
s marnou svojí představou
zítra ziskem STV
shihan na to ne,ne ,ne!
Všechno slabé velice
dřív vycvičím opice.

Fotogalerie z campu ZDE