Aktuality

Troška výuky jak se jezdí karate,

aneb naše účast na GP v Ústí…

O soutěži GP v Ústí n. Labem hovořit jako o karatistickém marathonu je určitě namístě. Cca 600 závodníků a takřka 1000 startů se projevilo i na čase,kdy i při 6 tatami se končilo popůlnoci.

Co se týká našich borců, mnozí se museli sklonit a svým způsobem i učit od zahraničních účastníků, zvláště Ukrajiny a Ruska jak vypadá karate a demonstrace kata i kumite. Převyšovali většinu českých závodníků v bojovnosti a fyzické kondici. Z našich se vítězství podařilo pouze Danielovi Opltovi v kata U21 a Nikole Jůzové v kata ženy. Stříbro vybojoval Jan Přibyl v kata masters a naše „jezinky“ Barča,Verča a Míša v kata tým. O bronzové medaile se zasloužili Luboš Hrazdír v kata i kumite, Filip Smutný i on dvě medaile a sice kata dorost i junior, Pavla Šimonová též bronz v kata masters, Jáchym Hořák v Kumite U21 a super výkon předvedla v kumite Veronika Rešová a vybojovala stejný kov. V tak kvalitní soutěži bylo dobré umístění i těsně pod stupni vítězů, a tak 5. místa obsadili Jáchym Hořák-kata, Verča Rešová-kata, Jůzová Veronika-kata dorost, Janouše Luboš-kata masters a 5.místo Valentýna Hrazdírová v kumite.

Někteří z našich skončili hluboko v poli poražených, ale je to „jenom“ soutěž a každá soutěž je jen odpověď na to, jak trénuji, kolikrát týdně trénuji, jak často trénuji a sportuji ve svém volném čase a v neposlední řadě záleží na sportovní inteligenci, tj.koncentraci na odstraňování vytýkaných chyb. Při úspěchu se radujeme, případný neúspěch není třeba nikdy dramatizovat, ale má být naopak silnou motivací do další práce, aby to příště vyšlo podstatně lépe. Soutěže nejsou nebo neměly by být pro nikoho stresující, jsou v první řadě pro radost a kontrolu vlastního posunu.